ESP8266-01 ile Android MOUSE (ve benzeri uygulamalar) yapımı

Bu yazımda uzun zamandır üzerinde düşündüğüm bir projemden bahsetmek istiyorum. Öncelikle bu tip programların piyasada bulunduğunu bilmenizde yarar var. Burada ne farklı derseniz burada ESP8266-01 kullanılıyor. Buna bir de ch340 gibi usb seri entegresi eklediğinizde küçük bir yere sığabilecek boyutta olup flash bellek gibi USB portuna takabileceksiniz. Mouse kısmı ise Mit2 app inventor ile yapılmış bir programdır. Android telefonunuzu Mouse yapısına dönüştürür.
Sadece wifi olarak düşünmeyin benzer metodla hc06 gibi bluetooth modülünü de kullanabilirsiniz. Fakat konumuz ESP8266-01
Ayrıca bu tip google playde bulunan örneklerde driver gibi program yükleme zorunluluğunuz var. Bunun için de visual basic 2010 ile yazılmış örnek program da burada mevcut.
( Visual studio 2010 express içerisindeki visual basic bölümünü kullandım)
Visual Basic kaynak programı buradan indirebilirsiniz.
Visual Basic çalıştırılabilir kurulum programını buradan indirebilirsiniz.
Visual studio 2010 Express programına buradan ulaşabilirsiniz.(VB2010+ C# vb.)
Program Hem windows XP de Hem de WIN10 da denenmiştir.
Mouse çalışmasını anlatıyor

Bu üçlü sistem ( Android program + ESP8266-01 + Visual basic program) hem mouse hem gamepad gibi kullanılabilecek yapıya kolayca çevrilebilir. Yani joystick almak zorunda değilsiniz. Kendi Android programınızı yapıp Android telefon ya da tabletinizin içindeki sensörleri de kullanarak güzel bir joystick yapılabilir. Hem de isteğe göre programlanabildiği için oyunlarda avantajları da birlikte getirebilecektir.

Gelelim esas konumuza. Bu sistemde visual basic programıyla ESP8266-01 modülünü AP modunda server olarak programlıyoruz. Android üzerinden server modundaki IP adresini ve Port numarasını yazıp bağlandığınızda, ESP modül seri port çıkışından bilgileri seri USb çevirici (ya da CH340 gibi arduinoda kullanılan entegre ile) bilgisayara iletecektir.Bundan sonra ise visual basic programı bunu işleyip mouse’u hareket ettirecektir. Program geliştirilebilir butonlar konulabilir kaydırma tekerleğinin görevi eklenebilir.  Ya da tamamen farklı bir uygulama yapıp mouse yerine normal klavyelerdeki keypad gibi bir kablosuz keypad yapıp özellikle Notebook kullanıcıları için rakam girme işini kolaylaştırabilirsiniz.

Uygulamalar hayal gücünüzle arttırılabilir.

ESP modülü 2 şekilde çalıştırılıyor.
1-) Üzerindeki gelen programıyla 115200 baud olarak çalışabilir.
2-) Nodemcu yüklenerek yapılan bir LUA uygulaması 9600 baud olarak çalışıyor.

1-) Bu çalışma şeklinde diğer çalışmadan farklı olarak ESP verdiğimiz dataya eklemeler yaparak seri bilgi olarak gönderir. Programda bu farklılığı ayarlamanız gerekiyor. Android den gelen bilgi PC de görünürken şu şekildedir.
“+IPD,0,56:(ESP, 52 : 60 : 224 : 161 :)” burada parantez dışı olanlar eklenmiştir.
ya da “+IPD,0,56:(MESP, 52 : 60 : 224 : 161 :)” Burada MESP belirteci parmağımızı dokundurduğumuzu PC programına söyler. ESP kelimesi ise sürükleme başladığını anlatır.

2-) Nodemcu da daha sade bir iletim vardır. burada ise bizim gönderdiğimiz bilgi aynen iletilir. Bundan dolayı nodemcu yada normal esp modül ayrımı PC programında belirtilmelidir.
Android den gelen bilgi PC de görünürken şu şekildedir.
“(ESP, 52 : 60 : 224 : 161 :)” burada sadece Android den gönderdiğimiz bilgi gelmiştir.
yine aynı şekilde “(MESP, 52 : 60 : 224 : 161 :)” de gelmektedir.
Nodemcu kurulumu için buradaki yazıma bakabilirsiniz. 
Nodemcu için kullanılacak LUA programı da nodemcu yazımın içerisinde mevcuttur.

Programın Mantığı şudur: Android programda mouse pad olarak kullanılan alan CANVAS olarak belirtilen kısım elinizi dolaştırdığınızda bulunulan dokunma noktası koordinartlarını başlangıç noktası ve bulunduğu nokta olarak size gösterir. Bu noktaları PC ye yukarıda gösterildiği formatta yolladığınızda, program aradaki farklılığı hesaplar ve mouse imlecinin bulunduğu yeri algılayıp bu farkı mouse imlecinin koordinatlarına ekler ve ekranda mouse imlecini kaydırır.
Android programda görülen mouse tuşları şu anda aktif değil. istenirse gönderilen formata eklenebilir ya da ESP-MESP formatının dışında TESP gibi bir kelime ile birlikte yollanabilir. Alıcı program buna göre düzenlenebilir.
MIT2 App inventor ile yapılmış Android programına buradan ulaşabilirsiniz. Bunu telefonunuza yada tabletinize yüklerken Android setup içindeki bilinmeyen kaynaklara geçici izin vermeniz gerekiyor. Bunun sebebi uygulama google playden gelmediği için güvenlik gerekçesidir.
Android program Kaynak Kodu : indirebilirsiniz. 
Android program APK               : indirebilirsiniz.

Not: Program deneme sürümü olduğundan Android programda bağlantı yoksa bağlantı sağla gibi otomatik bir yapı yapılmamıştır. Connect butonuna basarak sizin bağlantı sağlamanız gerekiyor. Bunu yaparken de ESP8266 wifi ağına bağlanmış olmanız gerekiyor.
Bu ağ ESP modül çalıştıktan sonra kablosuz ağlar listesinde görünüyor.şifresi : 12345678
Bağlanacağınız IP adresi : 192.168.4.1   ve  Port adresi : 3000 

TÜM DOKÜMANLARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

 

Not: ESP modülünün bağlantıları için önceki ESP8266-01 yazılarıma bakmanızı tavsiye ederim.

İyi Çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.