ESP8266-01 ile NODEMCU olarak LED kontrol edilmesi

Daha önceki yazımda  ESP01 modülünü, nasıl NODEMCU olarak kullanabileceğimizi anlatmıştım.  Önceki NODEMCU yazısı. 
Devre örnektir.

Devre mantık olarak örnektir. Gerçek  devrede gerekli yerlerde dirençler olması gerekir. Ayrıca aşağıdaki videoda GPIO14 bulunmuyor. sadece istendiğinde entegre bacaklarından GPIO pinlerini çıkarabilirsiniz diye örnek olarak verildi. Bununla birlikte TX ve RX bacaklarını başka yerde seri haberleşme olarak kullanmayacaksanız onları da GPIO olarak kullanabilirsiniz. Bu tip örnekler internette mevcut ben denemedim. Bu yazımda ise Nodemcu olarak kullanılması, LUA LOADER programının çalışmasını ve ESP-01 Modülünün GPIO pinlerini kullanarak LED yada RÖLE kontrolü gibi işlerin nasıl yapıldığını okuyacaksınız.
Öncelikle Nodemcu GITHUB sitesinden indreceğiniz NODEMCU flasher programıyla modülünüzü önceki yazımdaki gibi programlayın. Bunu yaparken modülünüzün rengine göre hafıza miktarını belirlemeyi unutmayın. ( Bu konuda püf noktaları yazım size yol gösterecektir.) Ayrıca Flash programlamada GPIO0 pininin konumuna dikkat edin.

Flash program yüklendikten sonra GPIO pinini flash programlama modundan çıkarın.Sonrasında ise modülünüzü çalıştırıp LUALOADER programını sitesinden yüklediyseniz programı açın.

Ayrıca LUA  programlarını görmek ve değişiklik yapmak için NOTEPAD++ programını yüklemeniz size kolaylık sağlayacaktır.

Bunları yaparken ise ESP-01 modülünün GPIO-0 ve GPIO-2 uçlarından 220R dirençle LED seri bağlayıp GND ye bağlayın. Bunlar sizin GPIO-0 ve GPIO-2 uçlarından kontrol edeceğiniz ledler olacaktır. (direnç bağlamadan led koyarsanız esp-01 modülünü bozabilirsiniz.)

Aygıt yöneticisinden bakarak ESP-01 in bağlı bulunduğu portu görün ve lualoader’ın com port settings kısmından ayarlayıp 9600 hızında portu açın.

Bu hazırlıklardan sonra videoyu izleyerek adım adım işlemleri yaparak öğrenebilirsiniz. Video içerisinde bir yerde Nodemcuyu ne tip uygulamalarda nasıl kullanabileceğinize dair ayrıntılı bilgilere yer verdim. Bu bilgiler nodemcudan nasıl faydalanabilirim sorunuzu cevaplayabilmek içindir.

Örnek LUA Programlarını indirebilirsiniz

Bu programları indirip kendi modülünüze yükleyerek denemeleri yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken nokta LUA programında bulunan SSID ismindeki ağa bağlanmanız gerekir ki, Ledleri kontrol etmek için doğru adresi verebilesiniz. Bu kimi zaman ESP8266 ağıdır kimi zaman test ağı olarak isimlendirilmiş olabilir. Bunu ne zaman görebilirsiniz ESP-01 modülü çalıştırıp programı “DOFILE” butonu ile çalıştırdığınızda ağınızda görebilirsiniz. Videodaki IP adresi 192.168.4.1 dir. 

Not: Aşağıdaki programda 2. satırda pin=7 yazan yere GPIO-0 için 3 ve GPIO-2 için ise 4 koyarsanız bunu kaydedip modülünüze yüklerseniz ekranda “ON” “OFF” kelimelerini görürken LED lerinizden birinin eş zamanlı olarak yanıp söndüğünü de görebilirsiniz. Videoda GPIO-3 ayarlı olduğundan led yanıp sönme görünmüyordu.

 
----- BLINK -------------
pin=7 --gpio3
gpio.mode(pin,gpio.OUTPUT)
tmr.alarm(1, 500, 1, function()
    -- print gpio read pin--
    if gpio.read(pin) == 1 then
        gpio.write( pin, gpio.LOW)
        print ("off")
    else
        gpio.write( pin, gpio.HIGH)
        print("ON")
    end
end )
collectgarbage()

Tüm ESP modüllerin portlarının, NODEMCU LUA programlarında kullanılan adreslemesi aşağıda belirtilmiştir. ESP8266-01 de 2 adet GPIO pin kullanıma açılmıştır. Bunların kodlarını tablodan öğrenebilirsiniz. ( Şayet ince işçilik yapabiliyorsanız entegre bacaklarına yapacağınız lehimlemeler ile başka GPIO portlarına da ulaşabilirsiniz.)

ESP8266-01 NODEMCU GPIO INDEX TABLOSU

TÜM PROGRAMLARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.