YAZILARIM / Lamba Seçimi           KAPAT
Lamba seçimi

 

LAMBALARIMIZI DOĞRU SEÇTİK Mİ?

Şafak Ağustoslu        Yazım_Tarihi:21.01.2012

 

Dedelerimiz mum ışığında otururken, Edison’un muhteşem icadı olan Ampul, evlerimize girdi. O zamanlar, büyük bir gelişme olarak nitelendiriliyordu.

Zaman geçtikçe, elektrik faturaları sorun olmaya başladıkça, alternatif tedbirler ve ürünler ortaya çıktı. Bu tedbirlerden biri tasarruflu lambaydı. Daha sonra ise, biraz daha tasarruf yapmak isteyenler ve görsel güzellik isteyenler, yeni nesil LED lambalara yöneldiler.

Klasik ampuller, enerjisinin %5 ini ışığa çevirip, %95 ini boşa elektrik harcaması yapıyorlar. Bundan dolayı, faturalarda boşa verilen elektrik enerji parası, çok fazlaydı. Daha sonra tasarruflu ampuller ortaya çıktı. Hemen herkes buna yöneldi. Kısa ömürleri bir yana, her teknolojik buluş gibi, iki sorunu da beraberinde getirdi.

İnsan sağlığı tehdidi ve çevre kirliliği tehdidi.

Özellikle civalı lambalar çevre kirliliğine çok fazla sebebiyet veriyorlar. Tasarruflu ampuller, bozulduğunda çöpe atılıyor ve bunlar toprağa ağır metaller veriyor. Böylelikle çevre kirliliği yayılıyor.

İnsan sağlığına da, kansorejen maddelerinden dolayı ve ışık şiddetinden dolayı gözlere tehditleri var. Cebimizi rahatlatıyorlar, fakat sağlığımızı tehdit ediyorlar.

Bildiğimiz floresan ampullerde, bu gruba giriyor.

Bu durumdan memnun olmasak da ne yapalım diyenlere, bir felaketten daha bahsedeceğim. Her yerde duyarız küresel ısınma diye,

Nedir bu küresel ısınma?

“Hong Kong Meteoroloji Derneği Başkanı Lam Çiu-ying, gelecekte dünyanın en büyük sorununun iklim değişikliği olacağına ve küresel ısınmayla mücadele için enerji tasarrufunun önemine dikkati çekti. "Ne kadar az elektrik, o kadar az karbondioksit" diyen Lam, elektrik tüketiminde özellikle yüksek voltajlı ampullerin büyük oranda karbondioksit ürettiğini belirtti.”

Şubat 2007 tarihli BM Raporu

Konu ile ilgili Birleşmis Milletler raporu, Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan, Hükümetler arası iklim Değişiklikleri Paneli'nde açıklanmıştır. Raporda, küresel sıcaklık artışının olası etkileri aşağıdaki biçimde özetlenmektedir.

+2.4 derece: Su sıkıntısı başlayacak

Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kisi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

+ 5.4 derece: Denizler 5 m . yükselecek

Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.

+ 6.4 derece: Göçler başlayacak

Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek. Kadınlar su bulamadıkları için saçlarını kestirecekler. Okyanuslarımız çölleşecek

- Kuraklık yaşanacak

- Okyanuslardan aktarımla içme suyu elde edilecek

- Suda yaşayan bazı hayvanlarımız (kutup ayısı, fok balığı vs.) Tırmanacak buz     bulamayacaklar yüzmekten yorulup ölecekler

- İnsanlar 50 yaşındayken susuzluktan 85 yaşında gibi gözükecekler

- Bebeklerin sakat doğma olasılığı artacak

 

Bütün bunlardan sonra Avrupa birliği somut adımlar atmaya karar verdi ve yasaklar geldi.

AB üyesi olmasak ta yakında bizde de uyum yasalarından dolayı yasaklar gelecektir. Fakat yasak gelmeden önce öz eleştiri yaparak uygun lambaları seçmeliyiz.

AB’den 75 watt’lık ampullere yasak

Avrupa Birliği’nde 100 watt’lık akkor ampullerin ardından, 75 watt’lık klasik ampullere de yasak geldi. Amaç, enerji tasarrufu ve küresel ısınma ile mücadele.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bugünden itibaren 75 watt’lık akkor ampullerin üretimi ve ithal edilmesi yasak.

Geçtiğimiz yıl 100 watt’lık akkor ampullere yasak getiren AB, 1 Eylül itibariyle bunun kapsamını genişleterek, 75 watt’lık akkor ampulleri de yasakladı. Brüksel’in hedefi, 2012 yılına kadar piyasadaki klasik ampullerin yerini enerji tasarrufu sağlayan modern ampullerin alması. Uzun ömürlü LED ve halojen lambalar, bu ampullere örnek.

AB’nin yeni düzenlemesi, küresel ısınmayla mücadeleyi ve enerji tasarrufunu amaçlıyor. AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, yeni düzenleme sayesinde, yılda 40 milyar kilowatt saat tasarruf edileceğini kaydetti. Bu sayede karbondioksit emisyonunun da yılda 15 milyon ton düşürülmesi hedefleniyor.

Akkor ampullerin üretimine son

Akkor ampullerden, enerji tasarrufu sağlayan lambalara geçiş düzenlemesi 2009 yılında yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda 2012 yılına kadar, akkor ampuller, adım adım yasaklanarak, enerji tasarrufuna yönelik ampullerin kullanımı yaygınlaştırılacak. Düzenlemenin ikinci adımı olarak üretimi sonlandırılan 75 watt’lık akkor ampullerin ardından, gelecek yıl eylül ayında 60 watt’lıklar ve daha sonra da diğer tüm akkor ampullerin 2012 eylül ayında üretiminin yasaklanması öngörülüyor.

Herkes elektrik tasarrufuna katkıda bulunabilir

Her bir hanenin, enerji tasarrufu sağlayan ampuller kullanması, evlerinin büyüklüğüne ve kullanılan ampul sayısına göre elektrik faturalarına da olumlu yansıyor. Bu sayede, her bir konutta yılda yaklaşık 25 ile 50 euro arasında tasarruf sağlanabiliyor.

Klasik ampuller, kullandığı enerjinin % 5 lik gibi küçük bir miktarını ışığa dönüştürerek, geri kalan büyük bölümünü ısı olarak israf ediyor. Akkor ampuller, yalnızca sıcak ışık verirken, yeni enerji tasarruflu ampuller sıcak ve soğuk ışık alternatiflerine sahip bulunuyor.

AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, yeni düzenlemeyle birlikte, bundan sonra ampullerin ambalajında, tüketicilerin daha ayrıntılı olarak bilgilendirileceğini söyledi. Ambalajlarda, güç faktörü, watt başına lümen, renk, sıcak, soğuk ışık seçenekleri ve geri dönüşüm bilgileri de yer alacak.

ACABA TASARRUFLU AMPUL ÇAREMİ? 

Avrupa Birliği ülkeleri, 1 Eylül tarihinden itibaren, zorunlu olarak tasarruflu lamba uygulamasına geçiyor. Ancak, söz konusu lambaların, sağlık için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi.

Avrupa Birliği ülkeleri, 1 Eylül tarihinden itibaren, tasarruflu lamba kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bu tarihten itibaren AB sınırları içindeki her evde sadece tasarruflu lambalar kullanılacak.

Ancak bilim insanları tasarruflu lambaların beraberinde büyük bir tehlike taşıdığını belirtiyor. Yasak öncesi açıklama yapan, Alman bilim insanı ve ışık uzmanı Alexander Wunsch, tasarruflu lambaların, baş ağrısından tutunda, kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Wunsch, ampullerin yerini alacak bu lambaların, yanlış kullanımı halinde, kalp hastalıkları, diyabet, sinir sistemi bozukluğu, göğüs ve prostat kanserine neden olabileceğini belirtti.

Wunsch ampullerin yaydığı ışınların doğal olduğunu, ancak tasarruf lambalarının yaydığı ışınların kanserojen etkisi olduğunu söyledi. Tasarruf lambalarının içeriğinde bulunan cıvanın da insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırdığını ifade eden Wunsch, "Politikacılar ve çevre örgütlerinin, tasarruf lambası gibi cıva içeren ürünlere neden karşı çıkmadığını anlamış değilim" dedi. Göz doktoru Bernhard Lachenmayr da ışık kırmayan lens takan kişilerin, gözlerinde kalıcı hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

O ZAMAN, NE YAPMALIYIZ?

LED teknolojisi, uzun ömürlü tasarruflu lambadan bile düşük enerji harcayan, ayrıca uzun ömürlü lambalardır.

Her yeni buluşta olduğu gibi, burada da satış oyunları oynanmakta, ucuz yatırım maliyeti olsun diye kullanım ömrü kısa, ışık şiddeti az LEDler kullanılarak, yapılan üretim yeterli sonuç vermemektedir.

Çinden gelen lambalar, bunlara örnektir.

Her firma kötü olmamakla birlikte, genel olarak bakarsak, ucuz mal getirip burada satış yapanlar çok kazanıyor.

Halkımız bu konuda bilinçli olmadıklarından, hep kaybeden taraf oluyor. Bunu önlemek için AB karar aldı “. Ambalajlarda, güç faktörü, watt başına lümen, renk, sıcak, soğuk ışık seçenekleri ve geri dönüşüm bilgileri de yer alacak”

Peki bu değerlere nasıl bakacağız. Buradaki en önemli 2 bilgi, WATT ve LUX yada LÜMEN.

Watt : Enerji sarfiyatı demektir. (Aynı zamanda ödediğimiz faturaya yansıyan kısım)

Lux,Lümen : Işık şiddetidir. Ürün, şayet yeterli ışık şiddetine sahip olmazsa, uygun ışık şiddeti için birden fazla lamba kullanmak demektir.

Bu da faturalarımızın şişmesi demektir.

Ucuz mallarda lümen düşüktür aldığınızda 2-3 tane birden almanız gerekir. Kaliteli ürünlerde bu değerler size tasarruf sağlatabilecek kadar az sayıda almanızı sağlar. Aynı zamanda uzun ömür garantisi verir.

DEZAVANTAJLARI NEDİR : İlk yatırım maliyeti pahalı gelebilir, ama sakın ucuzuna kaçmayın. Kendisini mutlaka amorti edecektir.

Size karşılaştırmalı birkaç değer vererek yazımı bitiriyorum .

Umarım sağduyulu davranıp, hem kendinize, hem de çevrenize iyilik yaparsınız.

Bunu yaparken, ucuz, harcıalem, kalitesiz firmalara prim vermemenizi tavsiye ederim.

Philips tasarruflu ampul 12W= eski lambada 65W a karşılık gelir

Led lambada : 9W = eski lambada 60W a karşılık gelir.

60 cm lik flourasant ampul 18-20W tır. Led 60cm flourasant ampul 7W-9.5W arasıdır.

Aradaki bu farklardan sonra birde sağlık ve çevre koşullarını düşünürseniz Neden LED teknolojisi olması gerektiğini anlarsınız.

Doğaya ve kendinize iyilik ederken, birde gelecek nesillerimize güzel bir dünya hediye etmemiz gerektiğini, sanırım söylememe bile gerek yok.

Tasarruflu lambaların zararları konusundaki video: Bu konudaki 1. video.

Tasarruflu lambaların zararları konusundaki video: Bu konudaki 2. video.